Για την κατάσταση στο κέντρο προσφύγων στην Κοφίνου

top, Κείμενα
Πριν από λίγες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, στοιχεία και μαρτυρίες σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης όσων διαμένουν στο κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου.

Όπως ανάφεραν εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και κινδυνεύει η ζωή τους αν δεν μεταφερθούν άμεσα σε χώρο που να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Χαρακτηριστικά είπαν ότι, αυτές οι ψυχές σώθηκαν από τα κύματα και θα σκοτωθούν στον καταυλισμό.

Υπάρχουν τεράστια προβλήματα υγιεινής και διατροφής, το φαγητό δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις υπάρχουσες ανάγκες, ενώ οι πρόσφυγες ζουν μέσα στα λύματα.

Η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και 3 χρόνια, ενώ το κράτος επιδεικνύει πλήρης αδιαφορία και κωφεύει στις εκκλήσεις να αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους. Το μόνο που παρέχει το κράτος είναι πανιά και γάλα για τα βρέφη, όλα τα υπόλοιπα αγαθά τα παρέχουν οι εθελοντές, την στιγμή που έπρεπε το κράτος να φροντίζει γι αυτά. Ακόμα και η επίτροπος προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, δήλωσε ότι είχε επισημάνει από πολύ καιρό πριν σε εκθέσεις της τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά δεν έγινε καμιά προσπάθεια επίλυσης τους.

Όπως αναφέρουν τα ίδια τα ΜΜΕ, μετά τα σχετικά ρεπορτάζ, αναγκάστηκε να επικοινωνήσει ο υπουργός εσωτερικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την σίτιση, τα λύματα, ακόμα και με τα επιδόματα που δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση (€40 για κάθε αρχηγό οικογένειας και το τελευταίο δόθηκε τον Οκτώβρη). Απέδωσε την όλη κατάσταση στον υπερπληθυσμό του κέντρου (300 άτομα) κάτι όμως που ευθύνεται πρώτιστα το κράτος γι αυτό, καθώς υπάρχουν οικογένειες που ζουν χρόνια εγκλωβισμένες εκεί, αφού δεν έχουν πάρει καμιά απάντηση για τις αιτήσεις ασύλου. Έτσι δεν μπορούν ούτε να εγκαταλείψουν την Κύπρο, ούτε να εγκατασταθούν εκτός κέντρου.

Οι λειτουργοί της υπηρεσίας ασύλου που είναι εγκατεστημένη στο κέντρο, δήλωσαν ότι θέλουν να προβούν σε αλλαγές, όμως είναι δεμένα τα χέρια τους λόγω της ολιγωρίας του κράτους.

Αφού δημοσιοποιήθηκαν όλα αυτά, μόλις δύο μέρες μετά, ομάδα προσφύγων ξεσηκώθηκε και συγκρούστηκε με την αστυνομία, προκαλώντας ζημιές στον χώρο. Τότε τα ΜΜΕ άλλαξαν ξαφνικά τροπάρι, αναφέροντας ότι οι πρόσφυγες ξέσπασαν σε βανδαλισμούς γιατί τους αποκόπηκε το επίδομα, αφού αρνήθηκαν να δουλέψουν. Οι πληροφορίες τους ήταν αποκλειστικά από το κράτος και την αστυνομία, χωρίς να δώσουν το δικαίωμα στους πρόσφυγες να μιλήσουν για ότι έγινε, είτε εμπλέκονταν στα επεισόδια, είτε όχι.

Ενώ πριν δυο μέρες, σύσσωμα τα ΜΜΕ έδειχναν την φιλευσπλαχνία τους καταδικάζοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και έδιναν μικρόφωνο στους πρόσφυγες να μιλήσουν δεν έπραξαν το ίδιο «αντικειμενικά» σε αυτή την περίπτωση, καθώς κανένα ΜΜΕ δεν τους έδωσε βήμα.

Έτσι μετατοπίστηκε η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις ευθύνες του κράτους, σε μια στοχοποίηση των προσφύγων για τα επεισόδια και γενικότερα δημιουργήθηκε το κατάλληλο κλίμα ώστε να διαχυθεί ο αποπροσανατολισμός αλλά και η ρατσιστική προπαγάνδα.

Γι αυτά που διαδίδονται για το ΕΕΕ και την δουλειά που τους βρήκαν αλλά δήθεν αρνήθηκαν, εδώ, υπάρχει η μεγαλύτερη αντίφαση, καθώς η νομοθεσία λέει ότι δικαιούνται το ΕΕΕ μόνο όσοι έχουν νομικό καθεστώς πρόσφυγα ή καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και όχι οι αιτούντες ασύλου.

Επίσης ο διευθυντής υπ. Εσωτερικών δήλωσε ότι τα άτομα από τη Ερυθραία είναι αιτούντες ασύλου που ήρθαν από την Ιταλία και έμεναν 2-3 μήνες στην Κύπρο. Η νομοθεσία όμως λέει οι αιτούντες ασύλου κάτω από 6 μήνες δεν δικαιούνται να δουλέψουν, ενώ μετά το πέρας των 6 μηνών δικαιούνται να εργαστούν μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους (γεωργία, κτηνοτροφία, σκύβαλα).

Η Κύπρος έχει προϊστορία στην κακομεταχείριση μεταναστών καθώς σημειωθήκαν στο παρελθόν πάμπολλες καταγγελίες από ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις, όπως καταδεικνύουν και πολλές απεργίες πείνας και διαμαρτυρίες των μεταναστών κυρίως στο κέντρο κράτησης στην Μενόγεια.

Για μας ο πρόσφυγας/μετανάστης βρίσκεται σε ένα καθεστώς αόρατου πολέμου. Σε ένα ανεπτυγμένο καταμερισμό εργασίας, ο μετανάστης καλείται να παίξει πάντα τον ρόλο του τελευταίου υποτελή εργάτη. Καθώς είτε παίζει τον ρόλο του εκτοπισμένου εργάτη που είναι αχρείαστος στη παραγωγή και βρίσκεται στην «αποθήκη» των κέντρων κράτησης /φιλοξενίας, είτε όταν χρειαστεί εισάγεται πολύ φτηνά στην παραγωγή αποφέροντας τεράστια κέρδη στα εκάστοτε αφεντικά.

Τα ιμπεριαλιστικά κράτη, οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ με συνεργασία κρατών όπως ακόμα και η Κύπρος, δημιουργούν προσφυγικές κρίσεις μέσω των στρατιωτικών και οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν σε Ασία και Αφρική. Η ΕΕ στήνει φράκτες, στρατούς και κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη την συνοριογραμμή της, όπου προσπαθούν να ελέγξουν και να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή από τους πολέμους που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Θεωρούμε αδιανόητο σε μια κοινωνία που έζησε πρόσφατα την προσφυγιά και την φρίκη του πολέμου να γυρνάει την πλάτη σε άλλους πρόσφυγες και να ανέχεται αυτήν την άθλια κατάσταση.

Ξέρουμε, σαν Κύπριοι εργαζόμενοι, ότι η εκμετάλλευση των μεταναστών και το φθηνό εργατικό δυναμικό μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει σε μας. Όχι γιατί δε μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε που μας «τρώνε» τις δουλειές, ούτε γιατί θέλουμε να τους υπερασπιστούμε από φιλανθρωπία ή συμπόνοια. Είναι γιατί ξέρουμε ότι όταν ένα κομμάτι των εργαζομένων τυγχάνει μεγάλης εκμετάλλευσης, τότε θα ρθει η σειρά και για το άλλο. Γιατί όταν ένα κομμάτι βρίσκεται σε δύσκολη θέση θα δεχθεί να εργαστεί με πολύ χειρότερους όρους, κάτι που θα αναγκάσει το υπόλοιπο κομμάτι σε υποχωρήσεις.

Η παράνομη διαμονή, η μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία δεν υφίστανται γιατί δε μπορούν να παταχθούν, αλλά γιατί ακριβώς συμφέρουν το κεφάλαιο και την εργοδοσία. Για να αποδυναμώνουν συνολικά όλους τους εργαζόμενους. Κύπριοι και ξένοι εργάτες να τολμήσουν να κοιτάξουν στα μάτια τον πραγματικό τους εχθρό και μαζί να πορευτούμε στον αγώνα της διεκδίκησης των κοινών δικαιωμάτων μας.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ – ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών