Η συμμετοχή μας στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

top, Δράση

Αμέσως μετά τον βομβαρδισμό της Συρίας από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία πριν δέκα μέρες και μέχρι προχθές, έγιναν στην Κύπρο μια σειρά από αντιπολεμικές – αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαμε σαν συλλογικότητα είτε ως παρέμβαση με μοίρασμα κειμένων, είτε με πιο οργανωμένη συμμετοχή, ανάλογα με τα καλέσματα και τις διεργασίες που έγιναν.

Η πρώτη κινητοποίηση χρονικά μετά τους βομβαρδισμούς, έγινε από την ΚΟΒ του ΚΚΕ στην Κύπρο, την Κυριακή 15 Απριλίου στις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι, με κεντρικό σύνθημα, Να κλείσουν τώρα οι Βρετανικές βάσεις. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Συμμετείχαν κοντά στα 200 άτομα. Μοιράσαμε το κείμενο μας που αναρτήσαμε εδώ. Έγινε πορεία μέχρι την είσοδο των βάσεων ενώ φωνάχτηκαν και γράφτηκαν αντιιμπεριαλιστικά και διεθνιστικά συνθήματα.

 

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 16 Απριλίου, έγινε αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία, που κάλεσε το παγκύπριο συμβούλιο ειρήνης, με κεντρικά συνθήματα

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΥΗ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΛΑΟ

ΚΥΠΡΟΣ – ΓΕΦΥΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Η συμμετοχή ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα, με παρουσία ατόμων και οργανώσεων κι από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Μοιράσαμε κείμενα και αναρτήσαμε πανό.

 

Η τελευταία κινητοποίηση που έγινε προχθές Κυριακή 22 Απριλίου στις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου, ήταν αποτέλεσμα συντονισμού της πλειοψηφίας των δυνάμεων του ευρύτερου εξωκοινοβουλευτικού και αντικαπιταλιστικού χώρου και κάλεσμα της αντιπολεμικής πρωτοβουλίας.

Ήταν μια αρκετά μαζική και δυναμική διαδήλωση, που συμμετείχαν ακόμα και αριστερές τουρκοκυπριακές οργανώσεις. Έτσι μπήκε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που λέγαμε και μεις, ότι ένα συνειδητοποιημένο, διεθνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ταξικό στη βάση και δικοινοτικό στη μορφή, πρέπει να θέσει άμεσα το ζήτημα των βάσεων και της απομάκρυνσης τους από την Κύπρο. Έγινε πορεία από το περιβαλλοντικό κέντρο μέχρι την είσοδο των βάσεων και συμβολικός αποκλεισμός.

Συμμετέχοντας εξαρχής στις προσπάθειες συντονισμού και οργάνωσης της κινητοποίησης, είχαμε σημαντική παρουσία με κείμενα, πανό και πολύμορφη συμβολή στην επιτυχή έκβαση της πορείας.

Ελπίζουμε αυτές οι κινητοποιήσεις να αποτελέσουν εφαλτήριο για μαζικούς και ανατρεπτικούς αγώνες απέναντι στις πολιτικές κράτους και κεφαλαίου, κάτι που θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε και μεις με τις δικές μας δυνάμεις. Επόμενος σταθμός η δικοινοτική πρωτομαγιά. Λεπτομέρειες για την κινητοποίηση θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ