Εκδήλωση 6 Ιουνίου στην Λεμεσό: Προβολή ντοκιμαντέρ «Μεταλλωρύχων μνήμες»

top, Δράση

Τετάρτη 6 Ιουνίου ώρα 19:30 στο armonia, οδός Αμαθούντας 27 στον παραλιακό, περιοχή Αγ. Τύχωνα.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 70 χρόνια από τις ιστορικές απεργίες των Μεταλλωρύχων το 1948, οι μεγαλύτερες και πιο μαχητικές απεργίες που έγιναν ποτέ στην Κύπρο. Οι απεργίες κράτησαν πάνω από τέσσερις μήνες, συνολικά 125 μέρες! Συμμετείχαν δύο χιλιάδες μεταλλεργάτες, εκ των οποίων οι 700 ήταν Τουρκοκύπριοι.

Ενωμένη η κυπριακή εργατική τάξη πάλεψε απέναντι στους αποικιοκράτες, την ξένη και ντόπια εργοδοσία, αλλά και τους απεργοσπάστες που ενισχύονταν από την ακροδεξιά. Τότε γίνονταν καθημερινά συλλήψεις, δίκες και φυλακίσεις απεργών, ενώ στο απόγειο της σύγκρουσης, η αστυνομία πυροβολούσε απεργούς μεταλλωρύχους στις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης και κινητοποίησης αναπτύχθηκε σε παγκύπρια κλίμακα.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς ταξικούς αγώνες που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις μάχες που δίνουμε σήμερα, διοργανώνουμε εκδήλωση με την προβολή και συζήτηση του ντοκιμαντέρ «Μεταλλωρύχων μνήμες».

Ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πλούσια διδάγματα. Προβάλλει τις αναμνήσεις των μεταλλωρύχων της Κύπρου, με πολλές μαρτυρίες από ανθρώπους που δούλεψαν εκεί, τις συνθήκες εργασίας τους, καθώς και τους αγώνες τους που σημάδεψαν το κυπριακό εργατικό κίνημα, με κορύφωση την ιστορική απεργία του 1948 που προαναφέραμε.Το ντοκιμαντέρ, όπως γράφουν οι δημιουργοί του στην έναρξη, είναι αφιερωμένο στους χιλιάδες μεταλλωρύχους του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που εργάστηκαν στα έγκατα της κυπριακής γης”.

Ελάτε να το δούμε, αλλά και να συζητήσουμε πως μπορούμε να παλέψουμε σήμερα για ένα κίνημα ταξικό, ανατρεπτικό και δικοινοτικό, με οδηγό (και) τους αγώνες του 1948.