Για τις εξελίξεις στον συνεργατισμό

top, Κείμενα

Πριν λίγες μέρες έκλεισε οριστικά η επαίσχυντη συμφωνία μεταξύ Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και Ελληνικής Τράπεζας. Το κυπριακό κράτος, θέτει προς ψήφιση στην βουλή αυτή την συμφωνία που προβλέπει πέραν από την αλλαγή διαχείρισης των καταθέσεων, των δανείων και των υποστατικών από ένα ίδρυμα σε ένα άλλο, την χορήγηση 2,6 δις ως εγγύηση για τυχών ζημιές που μπορούν να υπάρξουν και συνοδεύεται επίσης με ένα πακέτο νομικών διευκολύνσεων προς τις τράπεζες.

Κάποια από τα σφαγιαστικά μέτρα που θέλουν να περάσουν, είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ευνοϊκές τροποποιήσεις στην νομοθεσία και προώθηση των εκποιήσεων, καθώς και η τιτλοποιήση δανείων. Προσπαθούν δηλαδή, να περάσουν μαζεμένα όλα όσα προετοίμαζαν το έδαφος εδώ και καιρό, με την κινδυνολογία και τα εκβιαστικά διλήμματα από αυτούς που μας εξουσιάζουν να κορυφώνονται, θυμίζοντας κάτι ανάλογο με το 2013 όταν ψηφιζόταν το μνημόνιο. Δηλαδή το ψευδές δίλημμα: «ή το δέχεστε ή καταρρέουν όλα».

Κράτος και κεφάλαιο, κυβέρνηση και τραπεζίτες, πασχίζουν για ακόμα μια φορά να αποποιηθούν των ευθυνών τους για τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών τους, την ώρα που μεθοδεύουν ξανά κούρεμα καταθέσεων, απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων και υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας από πολλούς δανειολήπτες.

Γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα, όπως ακριβώς πριν μια πενταετία. Το κράτος για να προστατεύσει τα συμφέροντα των τραπεζιτών, να διασώσει δήθεν τις τράπεζες, επιχειρεί να περάσει μέτρα που θα βυθίσουν την κοινωνία σε ένα νέο κύκλο επισφάλειας και ανέχειας. Οι καταθέτες έντρομοι κάνουν μαζικές αναλήψεις και η κυβέρνηση, ο υπουργός οικονομικών, η κεντρική τράπεζα Κύπρου κι όλοι οι διαπλεκόμενοι, ενώ προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι «όλα θα πάνε καλά», απειλούν ότι αν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια «έρχεται η καταστροφή».

Όσο εξελίσσεται η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα του καπιταλισμού, το κράτος και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο επιστρατεύοντας μια τρομολαγνεία και εσχατολογία, πραγματοποιούν λυσσαλέα επίθεση πάνω στην κοινωνική πλειοψηφία και τον κόσμο της εργασίας. Μια επίθεση που θα οξύνεται διαρκώς και καθιστά επιτακτική την ανάγκη οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα και την αξιοπρέπεια τους, για να μην βουλιάξουν στην εξαθλίωση.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΣΤΕΙΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ / ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Bandiera