Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας παιδείας

top, Κείμενα

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους εκπαιδευτικούς με μια σειρά από δυσβάστακτα μέτρα, πίσω από το ιδεολόγημα του εξορθολογισμού και του εκσυγχρονισμού, καταργώντας σταδιακά την δημόσια παιδεία.

Εξερχόμενοι (δήθεν) από ένα διάστημα οικονομικής ύφεσης και πληρώνοντας το κόστος της κρίσης που οι ίδιοι οι κυβερνώντες δημιούργησαν, συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες των ίδιων τυποποιημένων πια επιχειρημάτων περί «σωσίματος του λαού», «πρέπει να πληρώσουμε όλοι μας» αλλά παράλληλα ότι είναι ανεπίτρεπτο να «πληρώνουν τις συνέπειες των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων οι μαθητές».

Ο «εξορθολογισμός» της Παιδείας, της Υγείας, του Δημοσίου γενικά, ακολουθεί ένα πανομοιότυπο δρόμο απαξίωσης και χυδαίας λασπολογίας εναντίον των εργαζομένων του κάθε κλάδου· την προβολή των «κακώς κειμένων» – που τελικά οι ίδιοι οι κυβερνώντες προκαλούν, με την υποχρηματοδότηση και την ολοένα ασφυκτικότερη πίεση – και τέλος την ψήφιση κατάπτυστων νομοσχεδίων στη Βουλή που με πρόσχημα το σώσιμο του λαού, προωθείται η περαιτέρω εξαθλίωση του.

Τα αποτελέσματα πάντοτε εγγυημένα! Ένα εργατικό κίνημα κατακερματισμένο , κλεισμένο στα συντεχνιακά του μικροσυμφέροντα, ανίκανο και απρόθυμο να συνδέσει τους αγώνες του με τα προβλήματα ολόκληρης της κοινωνίας, στέκεται αποχαυνωμένο και απογοητευμένο μπροστά από την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και την ανεπιστρεπτί εξαφάνιση ενός «κράτους πρόνοιας» που οι ίδιοι οι κυβερνώντες ακόμα τολμούν να επικαλούνται.

Η αντιφατική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Παιδείας ξεδιπλώθηκε φανερή στα μάτια όλων μετά από το τραγικό γεγονός του θανάτου ενός δεκάχρονου μαθητή από τραυματισμό στο σχολείο του. Η συντονισμένη επίθεση, Υπουργού Παιδείας, ΜΜΕ αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας ενάντια στους δασκάλους και μετέπειτα στο σύνολο των συνδικαλιστών, έδειξαν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης (δείτε εδώ).

Δύο μήνες οι προθέσεις αυτές ήρθαν να επιβεβαιωθούν με πράξεις. Μετά την προσπάθεια διαπόμπευσης των εκπαιδευτικών αλλά και του «προνομιακού καθεστώτος» εργασίας τους, αγνοώντας κάθε πρόταση των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών για ασφάλεια και υγεία στα σχολεία (δείτε εδώ)  ανακοίνωσαν μονομερώς μεταξύ άλλων, την κατάργηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών που γίνεται σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, των υπευθύνων τμήματος και του συνδικαλιστικού χρόνου!

Το ξεπούλημα του Δημοσίου Σχολείου (Πρόταση Αβέρωφ: «Το κράτος να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία, με κίνητρα στους γονείς να την επιλέγουν») αλλά και ο πλήρης αφοπλισμός των συνειδητών κομματιών της εργασίας που συνδικαλίζεται, εξαθλιώνοντας τους εργασιακά, γίνονται πια νόμος του κράτους!

Δίνεται παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, σε όλους τους χώρους εργασίας που επιχειρούν να κρατήσουν το όποιο εργασιακό δικαίωμα τους απέμεινε ή να παλέψουν για τη διεύρυνση του. Υποβαθμίζουν το επάγγελμα τους, συντελούν στο σπάσιμο του ηθικού τους και τους οδηγούν στον κύκλο ζωής όπως τον θέλει ο καπιταλιστικός κόσμος. Εργασία – Κατανάλωση- Σπίτι.

Στεκόμαστε δίπλα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις που αντιδρούν «στις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης που πλήττουν το δημόσιο σχολείο, υποβαθμίζουν το κύρος των εκπαιδευτικών και επιχειρούν τη φίμωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων».

Καλούμε ως αλληλέγγυοι στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων έξω από το Υπουργείο Παιδείας σήμερα Παρασκευή 13/ 7/ 18. Θα προηγηθεί συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΟΕΔ, στη Λεωφ. Κυρηνείας στην Αγλαντζιά, στις 9.45 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία, η οποία και θα καταλήξει στον χώρο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.