ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ

top, Αναλύσεις

Η περιβόητη κάρτα φιλάθλου τίθεται σε ισχύ στα κυπριακά γήπεδα με την έναρξη της νέας σεζόν, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε όλα τα ομαδικά αθλήματα πρώτης κατηγορίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η έκδοση της και σύμφωνα με τον ΚΟΑ, 10 χιλιάδες άτομα σε όλη την Κύπρο είναι πλέον κάτοχοι της.

Η κάρτα φιλάθλου αποτελεί μέρος του αθλητικού τρομονόμου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την βουλή τον Ιούλιο του 2014. Είχε ανασταλεί η εφαρμογή της μέχρι τώρα καθώς είχε ακυρωθεί ο διαγωνισμός προσφορών μετά από επιτυχή ένσταση της εταιρίας Logicom όταν αρχικά τον διαγωνισμό είχε κερδίσει η Hellenic Technical Enterprises.

Δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό ποια εταιρία τελικά έχει αναλάβει την όλη διαδικασία, όμως η ανάμιξη της Logicom δεν είναι καθόλου τυχαία. Μέτοχος της Logicom είναι ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας μαζί με τη γυναίκα και τη πεθερά του προέδρου του κυβερνητικού κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ μεγαλομέτοχος της Logicom είναι ο οικονομικός διευθυντής του ΔΗΣΥ και κουμπάρος του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Εμπόδια στην εφαρμογή της έβαζαν και οι δυναμικές αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών. Είχαν πραγματοποιηθεί κοινές πορείες στην βουλή και παράλληλες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις μέχρι την ψήφιση του νόμου, αλλά και διάφορες παρεμβάσεις όπως σε παιχνίδι της εθνικής Κύπρου. Μετά την ψήφιση, σχεδόν όλοι οι σύνδεσμοι απείχαν από τα γήπεδα, κάτι όμως που δεν κράτησε για πολύ, αφού δεν είχε μπει σε εφαρμογή η κάρτα φιλάθλου.

Ίσχυαν όμως κανονικά οι διατάξεις του τρομονόμου που με πρόσχημα την πάταξη της βίας στα γήπεδα, καταργούσε στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες στους αθλητικούς χώρους. Ενδεικτική είναι η διαδικασία του αυτόφωρου, με την οποία μπορούν να σε προσαγάγουν στο δικαστήριο εντός 24 ωρών αφού έχεις συλληφθεί και να καταδικαστείς άμεσα ακόμα και σε φυλάκιση, χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρικό υλικό. Με αυτή την διαδικασία έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης ή απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, δεκάδες οπαδοί με αβάσιμες κατηγορίες.

Το πιο πρόσφατο μέτρο που είχε επιβληθεί κατά την τελευταία χρονιά, ήταν τα ονομαστικά εισιτήρια στους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας, στα λεγόμενα παιχνίδια υψηλού κινδύνου. Όμως ούτε αυτό πέτυχε αφού ήταν μαζική η αποχή στην οποία πρωτοστάτησαν οι οργανωμένοι οπαδοί. Δεν υπήρχε όμως η δυναμική και ο συντονισμός που ξεκίνησε το 2014, έτσι κυριάρχησαν οξύμωρες στάσεις και αποφάσεις από συνδέσμους που δεν συνέβαλαν στο να υπάρχουν μαζικές αντιστάσεις διαρκείας.

Με την εμπλοκή όλων και περισσότερων επιχειρηματικών κολοσσών, αλλά και της ίδιας της ΚΟΠ στο πεδίο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, το σύμπλεγμα εξουσίας οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων πέτυχε το επιστέγασμα του τρομονόμου, δηλαδή την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου.

Και εδώ είναι η εξήγηση γιατί προσπαθούν να καταστείλουν, να φιμώσουν και να διώξουν από τα γήπεδα τους οργανωμένους, ιδιαίτερα όσους παλεύουν συνειδητά ενάντια στις επιβουλές κράτους και κεφαλαίου. Ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο σήμερα είναι ένα μεγάλο κερδοφόρο κεφάλαιο. Μέσω χορηγών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων, διαφημίσεων και στοιχήματος διακινούνται τεράστια ποσά που καταλήγουν στις τσέπες ελάχιστων ανθρώπων που κάνουν τα πάντα για να γεμίσουν το γήπεδο με άβουλα όντα, οπαδούς-πελάτες. Γι αυτό επιχειρούν με διάφορους τρόπους να διαλύσουν το κομμάτι που αντιστέκεται σθεναρά στη δημιουργία γηπέδων που θα είναι κάτι σαν υπερσύγχρονες φυλακές και οι φίλαθλοι τα πειραματόζωα που θα χρυσοπληρώνουν κιόλας για να μπορούν να δουν ποδόσφαιρο σαν θεατές σε βουβό κινηματογράφο.

Και μην νομίζετε ότι τα χουντικά μέτρα που θέλουν να εφαρμόσουν αφορούν μόνο όσους πάνε γήπεδο. Η εισαγωγή της κάρτας οπαδού είναι ένα εργαλείο κοινωνικού ελέγχου με διπλό στόχο. Αφενός όπως είπαμε της καταστολής των συλλογικών αντιστάσεων των οπαδών και αφετέρου την προετοιμασία της κοινωνίας για την συναίνεση στη λήψη ολοένα και πιο αντιδραστικών μέσων σε βάρος λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Για παράδειγμα στην Γαλλία το ηλεκτρονικό φακέλωμα έχει διεισδύσει και σε άλλους κοινωνικούς χώρους με την καταγραφή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και την δημιουργία καταλόγων εργαζομένων τους οποίους χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να προσλαμβάνουν τα «καταλληλότερα» και «πειθαρχικότερα» άτομα με βάση τα βιογραφικά τους…

Η πρώτη δυναμική αντίδραση στις εξελίξεις, ήρθε από την Θύρα 9. Την Δευτέρα πέραν των 100 ατόμων μέλη του συνδέσμου πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική παρέμβαση στα εκδοτήρια της κάρτας οπαδού, διακόπτοντας για λίγο την διαδικασία, μοιράζοντας ενημερωτικά κείμενα και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο αυταρχικά μέτρα που μεθοδεύονται από το κράτος. Εξέδωσαν και αναλυτική ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα τους, από την οποία αντιγράφουμε το υστερόγραφο γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία:

Υ.Γ. – <<Προς κάποιους γελοίους που ρωτούν με ειρωνεία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μετά την παρέμβαση μας στα εκδοτήρια της κάρτας οπαδού. Όχι κύριοι στο αγροτικό δεν θα έχει κάρτα οπαδού αλλά εμείς δεν παλεύουμε μόνο για όσα μας αφορούν εμάς. Όπως αλληλέγγυοι σταθήκαμε στους Κύπριους εργαζόμενους στις απεργίες τους, όπως βοηθήσαμε τους πρόσφυγες, όπως φωνάξαμε για τους πολέμους που γίνονται μακριά μας, έτσι και τώρα νιώθουμε την ευθύνη να έχουμε λόγο και ρόλο σε ακόμα κάτι που δεν μας αφορά άμεσα, αλλά αφορά την κοινωνία και τον κόσμο που ζούμε >>…

Aναμένουμε και ευελπιστούμε στις κινητοποιήσεις και άλλων συνδέσμων. Αγώνας μέχρι την οριστική ανατροπή και κατάργηση του τρομονόμου στο σύνολο του!