Πέταξαν στο δρόμο 100 άτομα και οικογένειες!

top, Τοπικά Νέα

Η είδηση ότι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο κέντρο της Λευκωσίας πέταξαν στον δρόμο 100 άτομα, κύπριους και μετανάστες (κάποιοι απ αυτούς πολιτικοί πρόσφυγες) μπορεί να φαίνεται πρωτοφανής και να προκαλεί σε όλους/ες μας οργή και αγανάκτηση (εκτός από κάποιους που χαίρονται με την δυστυχία ανθρώπων όταν προέρχονται από άλλες χώρες) δεν αποτελεί όμως έκπληξη, ούτε μεμονωμένο περιστατικό δυστυχώς. Όσο μεγαλώνει το κόστος ζωής και αυξάνεται η κοινωνική ανισότητα με τα μειωμένα εισοδήματα της εργατικής τάξης και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τόσο οξύνεται και το κοινωνικό πρόβλημα της πρόσβασης στη στέγη, όπως παρατηρούμε ήδη σε έντονο βαθμό στην Λεμεσό με την συνεχή αύξηση των ενοικίων που αφήνει ήδη αρκετούς ανθρώπους και οικογένειες άστεγους.

Όσο κι αν προσπαθούν αυτοί που κυβερνούν να μας πείσουν ότι η κρίση έχει παρέλθει και βαδίζουμε σε μεταμνημονιακή περίοδο δήθεν ανάπτυξης και ευημερίας, η αμείλικτη πραγματικότητα τους διαψεύδει οικτρά καθημερινά. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν βαριά τις πολιτικές και την αναλγησία κράτους και κεφαλαίου που σπρώχνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ένοικοι που αφήνονται σήμερα χωρίς κανένα έλεος στον δρόμο, είναι μέρος της πιο υποτιμημένης και εκμεταλλευόμενης εργατικής τάξης.

Χωρίς να τους δοθεί κανένα περιθώριο, με ελάχιστες μέρες προειδοποίησης και με κομμένο το νερό και το ρεύμα εδώ και μέρες, προχώρησαν σε αναγκαστικές εξώσεις ανθρώπων που έμεναν εκεί για χρόνια και με αρκετούς ενοικιαστές να έχουν το δικαίωμα να διαμένουν στην οικία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2019. Δεν σεβάστηκαν ούτε έγκυο γυναίκα και οικογένειες με μικρά παιδιά, ούτε δίστασαν να τους πετάξουν έξω κυριολεκτικά πετώντας τα πράγματα τους στο δρόμο, ενώ φαίνεται ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη από κάποιους ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για πώληση σε επενδυτές ή μετατροπής των χώρων, αφού έβγαλαν έξω κόσμο που αποδεδειγμένα είχε διευθετήσει τις όποιες υποχρεώσεις του.

Η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη, απέδειξαν ακόμα μια φορά ότι προστατεύουν μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις τράπεζες εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη πέραν το να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να στεγαστούν άμεσα όσοι είναι άστεγοι και δίνουν αγώνα επιβίωσης, να υπάρχει οργάνωση για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Όπως έχουμε επισημάνει και με αφορμή πρόσφατη κινητοποίηση στην Λεμεσό, είναι απαραίτητες οι συλλογικές αντιστάσεις και η κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και η δημιουργία ενός κινήματος που να συνδέει όλα τα επιμέρους ζητήματα που πλήττουν την κοινωνία (στέγαση, εργασιακά, χρέος κτλ) και να κατευθύνεται μαχητικά ενάντια τόσο στις πολιτικές του κεφαλαίου, όσο και στο σύστημα που τους γεννά.