Για την επέτειο ανακήρυξης «κράτους» από το κατοχικό καθεστώς

top, Ιστορία, Κείμενα

Σαν σήμερα στις 15 Νοεμβρίου 1983 ανακηρύσσεται μονομερώς από την Τουρκία και τους τ/κ εθνικιστικούς κύκλους η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου». Η ενεργεία αυτή αποτέλεσε το αποκορύφωμα και τη σφραγίδα μιας σειράς γεγονότων που στόχο είχαν τον ιμπεριαλιστικό διαμελισμό της Κύπρου, και την υποταγή της σε προτεκτοράτο.

Είχε προηγηθεί η περίοδος της δεκαετίας του ’60, κατά την οποία Εγγλέζοι και Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές με όργανα τις ντόπιες αστικές τάξεις και αξιοποιώντας τον εθνικισμό-σοβινισμό ως εργαλείο, αποσταθεροποίησαν και υπονόμευσαν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ καλλιέργησαν το εθνοτικό μίσος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, κάτι που και η αριστερά δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει εγκλωβισμένη στα όρια και τις αντιφάσεις της.

Το ’74 οι αμερικανοβρετανικοί ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για πλήρη έλεγχο του νησιού εξυφαίνονται αφενός με το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’, αφετέρου με την έκνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας που ακολούθησε. Το αποτέλεσμα ήταν ο εθνοτικός και γεωγραφικός διαμελισμός του νησιού, με τον εκτοπισμό χιλιάδων Κυπρίων –Ε/Κ και Τ/Κ- από τα σπίτια τους, κάτι που δημιούργησε τους όρους και τις προϋποθέσεις για «δημιουργία» ξεχωριστού κράτους πάνω στα εδάφη που καταλήφθηκαν από τον τουρκικό στρατό.

Θεωρούμε αναγκαίο όπως η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, συναρθρωθούν σε ένα ενιαίο, δικοινοτικό, ταξικό μέτωπο το οποίο θα αντιπαλέψει τα τετελεσμένα της συνεχιζόμενης κατοχής και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, με αντικαπιταλιστικό και κοινωνικά απελευθερωτικό πρόταγμα.

Φάρος σε αυτό τον αγώνα που φωτίζουν τον δρόμο και τα βήματα μας είναι όλοι οι προοδευτικοί αγωνιστές της Κύπρου που συγκρούστηκαν με τους σχεδιασμούς για τη διχοτόμηση. Πάρα πολλοί Τ/κ όπως ο Φαζίλ Οντέρ, Αιχαν Χικχμετ, ο Γκιουργκάν, ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, ο Κουτλού Ανταλί κ.α. πάλεψαν και εναντιώθηκαν στο διαχωρισμό θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους γι αυτό το σκοπό.

Υποστηρίζουμε την πορεία σε μια ενιαία αυτοδιάθεση του κυπριακού λαού και απορρίπτουμε τον οποιοδήποτε διαχωρισμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αφού κάτι τέτοιο σε πρακτικά πολιτικό επίπεδο συνεπάγεται τη νομιμοποίηση της βίαιης διαίρεσης του νησιού.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το έδαφος στο οποίο η τ/κ εθνικιστική δεξιά και η Τουρκία διεκδικούν θεμελίωση ξεχωριστού κράτους, είναι έδαφος το οποίο καταλήφθηκε παράνομα μέσω ξένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ως αποτέλεσμα βίαιων πληθυσμιακών μετακινήσεων που συμπεριλαμβάνουν και την εγκατάσταση εποίκων.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία δύο «ξεχωριστών» κρατών στην Κύπρο, δεν προέκυψαν ως απόρροια μιας ιστορικά νομιμοποιήμενης απόκτησης δεσμών με το έδαφος, αλλά ήταν το απότοκο μιας καλά προσχεδιασμένης προσπάθειας για τον ενδο-νατοϊκό διαμελισμό της Κύπρου.

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών