ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ: ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

top, Κείμενα

Το 2018, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, θα προκύψουν μεγάλες αλλαγές σχετικά με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων(ΜΕΔ). Οι 3 συστημικές τράπεζες της Κύπρου (Ελληνική Τράπεζα, Συνεργατική κεντρική τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου) θα ακολουθήσουν λένε, νέες πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την επίλυση των «ΜΕΔ», καθότι όπως μας αναφέρουν η παραδοσιακή τακτική της αναδιάρθρωσης δανείων και ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων δεν είναι τόσο αποδοτική.

Ήδη οι τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν συστήσει κοινοπραξίες ή ξεκινούν συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων. Η Ελληνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που σύστησε κοινοπραξία με την APS Holdings, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ακολούθησε δημιουργώντας την κοινοπραξία Altamira Asset Management Cyprus με την ισπανική Altamira, ενώ προσφάτως η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την συνεργασία με την εταιρεία Pepper Cyprus Limited. Στο 5ο Cyprus banking forum που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου δήλωσαν όλοι οι εκπροσωποι των τραπεζών ότι οι συνεργασίες τους με εταιρίες ειδικευμένες στα κόκκινα δάνεια θα έχουν σίγουρα πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στα κέρδη τους τόσο και στο τεράστιο αυτό πρόβλημα (21,8 δις «ΜΕΔ» ή 45% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου).

Αυτό που δεν μας παρουσιάζουν βέβαια είναι οι επιπτώσεις από την περιβόητη «αποτελεσματικότητα» που ευαγγελίζονται στην διαχείριση των ΜΕΔ. Το πρόβλημα της αποπληρωμής των δανείων δεν υφίσταται εξαιτίας των δανειοληπτών όπως αντεστραμμένα παρουσιάζεται από τις τράπεζες, αλλά οφείλεται στην κρίση που οι ίδιες οι τράπεζες δημιούργησαν και φόρτωσαν στον κόσμο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2011, εν μέσω κρίσης όπου οι αποπληρωμές ήταν ήδη μειωμένες, το ποσοστό των «ΜΕΔ» ήταν μόλις 14.1% και τον Νοέμβριο του 2014 απογειώθηκε στο 49,7%. Αυτό αποδεικνύει  ότι η «αποτελεσματικότητα» των τραπεζών δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μαζικές εκποιήσεις πρώτων κατοικιών και υποστατικών των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτά είναι πολιτικές που πηγάζουν κι από την υπαγωγή στους κυρίαρχους θεσμούς της ΕΕ. Εκτός από την δομική σύνδεση που έχει η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) και τον εποπτικό ρόλο που καλούνται να παίξουν αυτοί οι μηχανισμοί στις τράπεζες, υπάρχει και ο λεγόμενος «μεταμνημονιακος» έλεγχος από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) που πιέζουν μονίμως να εναρμονίσουν τα «ΜΕΔ» με τους λεγόμενους υγιείς ευρωπαϊκούς δείκτες. Πέραν από τις κυπριακές τράπεζες δηλαδή, δεσποτική θέση έχουν οι μηχανισμοί της ευρωπαϊκής ελίτ που χωρίς να υπόκεινται σε κανένα πολιτικό έλεγχο, επιβάλλονται ολοκληρωτικά στο εσωτερικό των κρατών μελών καταπατώντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας, ακόμα και στην λεγόμενο μεταμνημονιακή περίοδο.

Επομένως κάτω από την καθοδήγηση και τον ασφυκτικό έλεγχο της «ΕΕ» υλοποιείται ήδη η νέα στρατηγική του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Στην πρώτη εβδομάδα κιόλας του νέου έτους η Ελληνική τράπεζα πούλησε κόκκινα δάνεια ύψους145 εκ. στην B2kapital Cyprus Ltd και η Συνεργατική κεντρική τράπεζα (ΣΚΤ) πέρασε κόκκινα δάνεια ύψους 6,2 δις στην κοινοπραξία Altamira Asset Management Cyprus. Ακόμα η Τράπεζα Κύπρου θα περάσει στην Pepper Cyprus Limited κόκκινα δάνεια ύψους 800 εκ. κυρίως νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η APS σε συνεργασία με την Ελληνική θα διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €2,3 δισ. Όσο για την Altamira πήρε τεράστιο πόσο «ΜΕΔ» από την «ΣΚΤ» και σιγουρά κρατάει στα χέρια της τις τύχες πολλών νοικοκυριών.

Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής, Νικόλας Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι το 2018 η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ”AGENDA2022” το οποίο προβλέπει πλήρη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Αναλογιστείτε ότι για το γ΄ τρίμηνο του 2017, η «ΣΚΤ» είχε ως ποσοστό του συνολικού δανειακού της χαρτοφυλακίου 58,82% «ΜΕΔ» και σε μια 5ετία ισχυρίζεται ότι θα κάνει βιώσιμο αυτό το ποσοστό.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε το νέο λογισμικό (Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικών Αναφορών /IFRS9) που θα εισάγουν και οι 3 συστημικές τράπεζες της Κύπρου το 2018 για αναγνώριση και πρόβλεψη των ζημιών στο ενεργητικό των τραπεζών όπως και την ταξινόμηση των δανείων ανάλογα με τον πιστωτικό τους κίνδυνο. Με άλλα λόγια, ο παλιός διακανονισμός δανειστή – δανειολήπτη για την αναδιάρθρωση του δανείου ανήκει πια στο παρελθόν, πλέον πάμε στον αυτόματο. Η ανικανότητα αποπληρωμής του δανείου σου λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης μεταφράζεται σε πιστωτικό κίνδυνο και ρυθμίζεται αναλόγως από μια μηχανή.

Όπως αναλύσαμε πιο πάνω ο κίνδυνος μαζικών εκποιήσεων είναι πιο μεγάλος από ποτέ. Όσο και αν μας παρουσιάζουν μια εικόνα ανάκαμψης και ευημερίας, η σκληρή πραγματικότητα τους διαψεύδει οικτρά. Έχουνε ήδη αποπειραθεί να εκποιήσουν πρώτες κατοικίες και το μόνο που τις απέτρεψε δεν ήταν το «πλαίσιο αφερεγγυότητας», ο «νόμος» προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά ο κόσμος που κινητοποιήθηκε στον δρόμο περιφρουρώντας τα σπίτια.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι κοινωνικές ανάγκες δεν μπορούν να χωρέσουν στο σφαγείο των καπιταλιστών, των κυρίαρχων θεσμών και τους νόμους της αγοράς. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι και οι καταπιεσμένοι πρέπει να γυρίσουν τη πλάτη σε όλους αυτούς που τους εκμεταλλεύονται και να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν παλεύοντας για τις ανάγκες τους.

Κανένας πολιτικός σωτήρας δεν μπορεί να  αναλάβει για μας, μόνο με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη μπορούμε να σώσουμε τις ζωές μας.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ

ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών