ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ‘’ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ’’ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

top, Κείμενα, Τοπικά Νέα

Ακόμα ένας εργάτης έπεσε νεκρός για τα κέρδη των αφεντικών. Συγκεκριμένα ο 41χρονος Μάριος Κυριάκου από τα Λειβάδια Λάρνακας τραυματίστηκε σοβαρά χτες και σήμερα έχασε την ζωή του. Ήταν εργαζόμενος σε εταιρία καθαρισμού. Χτες όταν καθάριζε τζάμια στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος 12 μέτρων.

Οι εργοδότες και οι κρατικοί λειτουργοί του γραφείου επιθεώρησης εργασίας, του υπουργείου εργασίας, λένε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα ακόμα διερευνώνται. Είναι ασφαλώς μεθοδευμένη τακτική των εργοδοτών και του κράτους να παρουσιάζουν τους θανάτους εργατών εν ώρα εργασίας ως ατυχήματα και να απαρνούνται κάθε ευθύνη.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι τα λεγόμενα “εργατικά ατυχήματα”, τα οποία πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, είναι εργοδοτικές δολοφονίες που οφείλονται στις άθλιες συνθήκες εργασίας και την εντατικοποίηση. Εργάτες δουλεύουν χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, με εξαντλητικά ωράρια για πολύ χαμηλά μεροκάματα, πολύ απλά γιατί αυτό βολεύει τα αφεντικά.

Για τους εργοδότες οι εργάτες είναι απλά αναλώσιμοι μπροστά στα κέρδη τους και τους αναγκάζουν να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες για να ελαχιστοποιήσουν το εργατικό κόστος. Γι αυτό δεν παρέχουν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και αδιαφορούν για τις συνέπειες.

Έτσι οι εργάτες θυσιάζονται κυριολεκτικά στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Τα εργοδοτικά εγκλήματα θα αυξάνονται συνεχώς όσο δεν υπάρχει οργάνωση για διεκδίκηση και αντίσταση στην επίθεση του κεφαλαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ταξική ανασύνταξη και αντεπίθεση. Πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τα αυτονόητα. Να μη συνηθίσουμε τον θάνατο, αλλά να αγωνιστούμε για μια άλλη ζωή.

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών