Εκδήλωση 29 Μαρτίου: Προβολή ντοκιμαντέρ «Η Ακτινοβολία της Αντίστασης» (Radiance of Resistance)

top, Δράση

Πέμπτη 29 Μαρτίου ώρα 19:00 στο Four Lights Cafe στην Λεμεσό, περιοχή 4 φανάρια κάτω από την γέφυρα.

Το ντοκιμαντέρ «Η Ακτινοβολία της Αντίστασης» (Radiance of Resistance) εστιάζει στον αγώνα των κατοίκων του παλαιστινιακού χωριού Νάμπι Σάλεχ, ενάντια στο ισραηλινό κράτος που κλέβει τη γη τους για την ανοικοδόμηση εποικισμών, που κλέβει το νερό και τις ζωές τους.

Μέσα από τις αφηγήσεις δύο ανήλικων κοριτσιών, της Τζάνα Τζιχάντ και της Άχεντ Ταμίμι, παρακολουθούμε τους αγώνες των κατοίκων, τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τις συλλήψεις και τους τραυματισμούς των ανθρώπων του χωριού.

Βλέπουμε τα δυο μικρά κορίτσια να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις διαδηλώσεις, να κάνουν ρεπορτάζ (η Τζάνα Τζιχάντ είναι η νεότερη δημοσιογράφος στον κόσμο) και να αντιστέκονται με σθένος ενώ την επόμενη στιγμή μπορεί να παίζουν με τα άδεια κάνιστρα από τα χιλιάδες δακρυγόνα που έχουν ρίξει οι ισραηλινές δυνάμεις στο χωριό, από το 2009 που έχουν ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες.

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίoυ το πρωί, η Αχέντ Ταμίμι συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό κατοχής επειδή χαστούκισε έναν ισραηλινό στρατιώτη που είχε εισβάλλει στο σπίτι της. Εξακολουθεί να είναι κρατούμενη ενώ δικάζεται σε στρατοδικείο.

Οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης και η εμπόλεμη ζώνη (λόγω της κατοχής) στην οποία έχει μεγαλώσει, δεν τη έχουν φοβίσει, αντίθετα την όπλισαν με θάρρος και πείσμα να παλέψει για μια λεύτερη ζωή. Από πολύ μικρή έχει αναπτύξει μαχητική δράση. Συμμετέχει όχι μόνο σε διαδηλώσεις για τα δικαιώματα του λαού της, αλλά δραστηριοποιείται και σε διεθνές επίπεδο. Έχει μιλήσει σε διάφορα συνέδρια αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε μια διάσκεψη το 2017 με θέμα τις γυναίκες στην παλαιστινιακή αντίσταση, μαζί με γνωστές Παλαιστίνιες αγωνίστριες.

Προσπαθούν να την τρομοκρατήσουν και να την εξευτελίσουν, μάταια όμως. Όταν ο ισραηλινός δικαστής την ρώτησε, “πως χαστούκισες τον στρατιώτη μας;” εκείνη απάντησε: “Βγάλτε μου τις χειροπέδες να σας δείξω”…

Η Αχέντ, δεν είναι η μόνη έφηβη κρατούμενη στις ισραηλινές φυλακές. Περίπου 400 ανήλικα παιδιά κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Τα 130 έχουν προσαχθεί από την ημέρα που η αμερικάνικη κυβέρνηση αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους.