ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ

top, Κείμενα

Ακόμα μια νεκρή δυστυχώς σε λεγόμενο εργατικό ατύχημα, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά δολοφονίες του κεφαλαίου. Θέλουμε καταρχάς να εκφράσουμε την θλίψη μας για το θάνατο της Οδύσσειας Ιακώβου και να στείλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους τους.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια, τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί δραματικά. Η αύξηση αυτή αγγίζει όλους τους κλάδους της οικονομίας, ειδικότερα όμως τον κλάδο ξενοδοχείων και χώρων εστίασης. Από το 2013 μέχρι το 2017 η αύξηση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων έφτασε το 74% ενώ η συχνότητα τους φτάνει στο 41%.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων διασυνδέεται άμεσα με την καπιταλιστική κρίση που εκδηλώθηκε και στην Κύπρο. Η εργοδοσία και οι κεφαλαιοκράτες με στόχο την διαφύλαξη της κερδοφορίας τους, και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή του κεφαλαίου επιδιώκουν να βρουν όλους εκείνους τους τρόπους που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάρα πολλοί εργοδότες αποφεύγουν την τήρηση κανονισμών προστασίας και μέτρων ασφαλείας και υγείας στους εργασιακούς χώρους. Εκτός της απλήρωτης εργασίας (βλ. υπεραξία) οι εργοδότες ιδιοποιούνται και αποσπούν όλα εκείνα τα ποσά που όφειλαν να διαθέσουν για την ασφάλεια των χώρων εργασίας.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούν τα έξοδα τους διασφαλίζοντας τα επίπεδα κερδοφορίας τους. Η παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας, οι ελαστικές μορφές εργασίας, τα ευέλικτα ωράρια, η ημι-απασχόληση, η μη καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων κ.α. αποτελούν όλα τμήμα της στρατηγικής του κεφαλαίου ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε.

Είναι επιτακτική ανάγκη μέσα σε αυτό την ζοφερή πραγματικότητα, όπου η εργασιακή επισφάλεια αγγίζουν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων και ειδικότερα της νεολαίας, να υπάρξει ανασύνταξη και οργάνωση απέναντι στις πολιτικές κράτους και κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι να βγουν στο προσκήνιο και να απαντήσουν με ταξικό αγώνα απέναντι στην επίθεση που δέχονται, διεκδικώντας όλα όσα δικαιούνται

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ