Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση για τα ψηλά κτίρια στην Λεμεσό

top, Δράση, Κείμενα

Στηρίζουμε το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λεμεσού για κινητοποίηση αύριο ώρα 11:00 στην γέφυρα του ΓΣΟ στον παραλιακό.

Η ανέγερση των ψηλών κτηρίων στην Κύπρο και ειδικότερα στην πόλη της Λεμεσού, αποτελεί μέρος μιας γενικευμένης επίθεσης που βιώνει ο κόσμος της εργασίας και η κοινωνική βάση. Αποτελεί τμήμα μιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας εις βάρος της κοινωνίας, με ταυτόχρονες οικολογικές, αρχιτεκτονικές και κυκλοφοριακές συνέπειες.

Η ριζική αλλαγή του αστικού τοπίου εμφανίζεται ως μια κρατική στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας από την κρίση, μετατρέποντας ολοκληρωτικά την πόλη σε ένα ψυχρό τοπίο γρήγορης κερδοφορίας. Η πολιτική αυτή, αναδεικνύει την πλήρη υποταγή του κρατικού μηχανισμού στις υπηρεσίες ενός ολιγαρχικού συμπλέγματος (κατασκευαστικός κλάδος, επαγγελματικές υπηρεσίες κλπ) καθώς κατοχυρώνονται υπέρμετρες εξουσίες στην πολεοδομία και το υπουργείο εσωτερικών, να αδειοδοτεί πύργους σχεδόν ανεξέλεγκτα.

Παράλληλα αναδεικνύοντας ότι μέσα στο πλαίσιο των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν είναι «ουδέτερες» και «γενικές» αλλά ταξικά μεροληπτικές εξυπηρετώντας τα επιμέρους  συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Την ίδια στιγμή που συντελείται αυτή η διαδικασία έχουμε, σε επικοινωνιακό επίπεδο, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης (αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ΜΜΕ κλπ.)  να «θεαματοποιούν» το όλο ζήτημα παρουσιάζοντας την εντατικοποιήμενη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και απόσπαση υπεραξίας (καπιταλιστικό κέρδος) ως «ευκαιρία απασχόλησης και άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας».

Οι συνέπειες της στον κόσμο της εργασίας και τα χαμηλά στρώματα είναι άμεσες και δυσμενείς. Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς οι τιμές ενοικίασης στέγης, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πολιτικές προσέλκυσης μεγαλοεπενδυτών έναντι διαβατηρίων αλλά και της “ανάπλασης της πόλης”. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την ανάκαμψη της οικονομίας στρώνουν τον δρόμο στους μεγαλοεπιχειρηματίες να επενδύσουν σε καζίνο, επιβλητικές μαρίνες και ψηλά κτήρια εκτοπίζοντας ταυτόχρονα την εργατική τάξη και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Με αυτό τον τρόπο επιτελείται μια διαδικασία αισθητικοποίησης των κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων σε αρχιτεκτονικό και χωροταξικό επίπεδο καθώς η ταξική τμηματοποίηση (κεφαλαιοκράτες – εργατική τάξη/λαϊκά στρώματα) συμπίπτει με τη γεωγραφική τμηματοποίηση (κέντρο πόλης – περιφέρεια).

Μεθοδεύεται μια σταδιακή «γκετοποιήση» των πλουσίων στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα,  επιχειρείται μια πλήρη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης (απολύσεις, μειώσεις μισθών, συντάξεων κτλ). Αυτή η πολιτική κοινωνικής εξαθλίωσης σε συνδυασμό με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δημιουργεί ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα στην πρόσβαση της στέγης.

Επεκτείνεται επίσης σταδιακά η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου (θάλασσα) και περιορίζεται η ηλιοφάνεια και η θέα στο ευρύ κοινό. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση και οι περιβαλλοντικές συνέπειες που επιφέρουν τα κατασκευαστικά απόβλητα είναι ήδη εμφανείς, καθώς μπροστά στην αναγκαιότητα του γρήγορου κέρδους, δεν έγινε η απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη.

Η πολιτική ανέγερσης ψηλών κτηρίων και η ανάπλαση της πόλης, δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής που βιώνουν την ριζική αλλαγή του τοπίου τους, αλλά είναι ένα ζήτημα με πολλές πολιτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Τα ψηλά κτήρια αποτελούν όψη μιας ευρύτερης επίθεσης κράτους-κεφαλαίου, όπου εντείνει μια ταξική και κοινωνική σύγκρουση επηρεάζοντας όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.

Η δημιουργία ενός κινήματος που να συνδέει όλα τα επιμέρους ζητήματα που πλήττουν την κοινωνία (πόλη, στέγαση εργασιακά, κτλ) και να κατευθύνεται μαχητικά ενάντια τόσο στις πολιτικές τους, όσο και στο σύστημα που τους γεννά,  είναι επιτακτική ανάγκη.

                                                                                                                            

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΠΑΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΨΗΛΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ                            

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ      

 

Bandiera