Στη φυλακή ο Τ/Κ αντιρρησίας Χαλιλ

top, Τοπικά Νέα

Σήμερα συνελήφθη και θα εκτίσει 20 μέρες φυλακή ο Τουρκοκύπριος αντιρρησίας συνείδησης, Χαλίλ Καραπατσιάογλου, γιατί αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο που του επέβαλε το στρατοδικείο του κατοχικού καθεστώτος, εντός 10 ημερών όπως όριζε η καταδικαστική απόφαση.

Μετά τη σύλληψη του Χαλίλ στο σπίτι του, εκ μέρους της δικοινοτικής πρωτοβουλίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, ο Μουράτ Κανατλί μίλησε για «πληγή της δικαιοσύνης», λέγοντας ότι ο Χαλίλ είναι όμηρος της Τουρκίας. Ανέφερε τις διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων που αφορούν τους αντιρρησίες και σημείωσε ότι και η διαδικασία ενώπιον του ΕΔΑΔ συνεχίζεται.

Το απόγευμα έξω από τις φυλακές όπου οδηγήθηκε ο Χαλίλ, έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης με αρκετούς διαδηλωτές να κρατούν πανό με συνθήματα όπως «νομοθεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης τώρα» και «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».

Ο Χαλίλ είχε καταδικαστεί σε είκοσι μέρες φυλάκιση από το στρατοδικείο πριν δέκα μέρες. Ο ίδιος ανακοίνωσε από το 2014 ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης και αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του εφεδρεία. Από τότε είχε ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία εναντίον του που ολοκληρώθηκε με την καταδικαστική απόφαση. Δήλωσε ότι το κάνει για ιδεολογικούς λόγους και ήταν αποφασισμένος όπως και έπραξε, να διεκδικήσει το δικαίωμα αναγνώρισης του αντιρρησία συνείδησης, ακόμα κι αν πάει φυλακή.

Ανέφερε ότι είχε υποχρεωθεί στα 18 να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία καθώς ο πατέρας του δούλευε ως επιστάτης σε ένα εργοστάσιο των δυνάμεων ασφαλείας.

Τότε δεν είχε το θάρρος είπε να ανακοινώσει ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης πριν πάει στρατό, αλλά δηλώνει ότι εάν υπάρχει κάποιος που έχει το θάρρος να το πράξει πριν πάει στρατό, «είμαι δίπλα του».

Δεν είναι εχθροί μας οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας, όπως και κανένας λαός στον κόσμο είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χαλίλ είναι μέλος της δικοινοτικής πρωτοβουλίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, λέγοντας ότι ως πρωτοβουλία είναι έτοιμοι να προσφέρουν στήριξη και νομική αρωγή σε όποιον αποτανθεί κοντά τους από ολόκληρη την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι ούτε η κυπριακή δημοκρατία είναι εναρμονισμένη με τις διεθνείς προδιαγραφές στο θέμα αυτό, αφού κανονικά η επιτροπή αξιολόγησης τέτοιων αιτημάτων θα έπρεπε να αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από πολίτες (μη στρατιωτικούς) ενώ στη αρμόδια επιτροπή είπε, υπάρχουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Έξω από τα δικαστήρια εκείνη την μέρα έγινε μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης. Μετά την καταδικαστική απόφαση ο Χαλιλ ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν αλληλέγγυοι και τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Ο δικηγόρος του ανάφερε ότι θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει ήδη ένας Τ/Κ αντιρρησίας συνείδησης, ο Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί, που έχει προσφύγει στο ΕΔΑΔ, ενώ ήδη εξετάζεται η υπόθεση του επίσης αντιρρησία συνείδησης, Μουράτ Κανατλί.

Η συντεχνία των Τ/Κ εργαζομένων στον τύπο, τόνισε σε ανακοίνωση της ότι δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόφαση. Δηλώνουν ξεκάθαρα ότι Ε/κ και Τ/κ είναι ένας λαός και δεν πρόκειται να σηκώσουν όπλο σε συμπατριώτες τους. Μάλιστα ο πρόεδρος της συντεχνίας Αλί Κισμίρ και ο γενικός γραμματέας, Σερκάν Σογιαλάν είπαν ότι θα διεκδικήσουν και οι ίδιοι το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης.

Εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε τον δίκαιο αγώνα του Χαλίλ, ενός πραγματικού αγωνιστή για την ειρήνη και την επανένωση που πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλο τον κυπριακό λαό