Το πραξικόπημα στην Βενεζουέλα δεν θα περάσει!

top, Διεθνή Νέα, Κείμενα

Οι φονιάδες ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ σε συνεργασία με τα ανδρείκελα τους στην Βενεζουέλα, δηλαδή σύσσωμη η αστική τάξη και η νεοφιλελεύθερη δεξιά μέχρι και την φασιστική ακροδεξιά, επιχειρούν με πραξικοπηματικές ενέργειες να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να επιβάλουν τον ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης σαν πρόεδρο, όπως ο ίδιος έχει αυτοανακηρυχθεί!

Ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρία “με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, του λαού και της διεθνούς κοινότητας” καλώντας απροκάλυπτα σε πραξικόπημα, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να στηρίξουν το πραξικόπημα.

Είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ σε όλη την υφήλιο, μα ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική ιστορικά, να ανατρέπουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, να επιβάλουν φασιστικά καθεστώτα και να επεμβαίνουν στρατιωτικά για να προωθήσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα.

Ειδικότερα στην Βενεζουέλα, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το πραξικόπημα του 2002 , για την ανατροπή και δολοφονία του προηγούμενου προέδρου Ούγκο Τσάβες, το οποίο απέτυχε χάρη στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Σήμερα οι ΗΠΑ μετά από πολύχρονο εμπάργκο, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Βενεζουέλα, επιτίθενται ξανά και απειλούν να πνίξουν στο αίμα τον λαό.

Φυσικά οι στόχοι τους είναι εμφανείς και δεν τους κρύβουν καθόλου. Όπως δήλωσε ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «θα κάνει μεγάλη διαφορά για τις ΗΠΑ από οικονομική άποψη αν μπορούσαμε να πετύχουμε οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν και να παράγουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα»….

Σε αυτή την συγκυρία έχουν σαν συμμάχους αντιδραστικά καθεστώτα στη περιοχή, όπως ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο και ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής Μάκρι, που έσπευσαν ήδη να αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό.

Το πραξικόπημα επικροτεί και η ΕΕ με δηλώσεις του προέδρου του συμβουλίου της, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και εκπροσώπων των περισσότερων κρατών-μελών, ενώ το ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα της δεξιάς, των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών αναγνωρίζει τον Guaido ως το «μοναδικό νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, με ψήφους και κυπρίων ευρωβουλευτών, συγκεκριμένα ο Λ. Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ) και η Ελ. Θεοχάρους (Αλληλεγγύη/ΔΗΚΟ), ενώ ο Δ. Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) τήρησε αποχή. Έτσι και η ΕΕ ξεκάθαρα στηρίζει ολόπλευρα το πραξικόπημα και την επίθεση των ΗΠΑ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Βενεζουέλας και ενώνουμε τις φωνές μας με όσους αντιστέκονται στη πραξικοπηματική απόπειρα κατάληψης της εξουσίας του Γκουαϊδο. Μόνο ένα μαχητικό ακηδεμόνευτο ταξικό κίνημα μπορεί να ορίσει το μέλλον του χωρίς προστάτες και να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου.

Bandiera – Συλλογικότητα Αναρχικών και Κομμουνιστών